Hnětýnky I
Seznam surovin
Základ:
- máslo 250 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- vejce 4 kusy (žloutky zvlášť)
- mouka 375 gramů (polohrubé)
- kypřící prášek do pečiva 1/2 kusu
- smetana na šlehání 100 mililitrů
Poleva:
- bílek 1 kus
- ocet 3 kapky
- cukr moučkový 1 lžíce (prosátého)
- marcipán (na zdobení)
- potravinářské barvivo (na zdobení)
Postup přípravy
1. Do utřeného másla s cukrem a žloutky střídavě přidávejte mouku s kypřicím práškem, šlehačku a tuhý sníh z bílků.
2. Plechové formičky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Plňte je do ¾ výšky, protože těsto naskočí. (Hnětýnky můžete také připravovat z lineckého těsta. To rozválejte na placku tenkou asi 0,5 cm a vykrajujte z ní různé tvary - nejoblíbenější jsou kytičky a srdíčka).
3. Pečte asi 20 minut při 180 °C. Vychladlé hnětýnky potřete polevou utřenou dohladka z uvedených surovin a do ní rozprostřete různé ozdoby vyrobené z marcipánu obarveného potravinářskou barvou.
Načítám komentáře...