Kakaové košíčky s jahodami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- máslo 80 gramů
- cukr hnědý 70 gramů
- žloutek 1 kus
- kakao 1 lžíce
- mléko 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání formiček)
Na náplň:
- smetana 2,5 decilitru
- med 2 lžíce
- žloutek 1 kus
- pudinkový prášek vanilkový 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Na ozdobení:
Postup přípravy
Mouku prosejeme na vál, nakrájíme do ní máslo, přidáme kakao, špetku soli a cukr a uprostřed uděláme důlek. Vyklopíme do něj žloutek, přilijeme mléko a vše promícháme nejprve nožem. Pak těsto rychle zpracujeme rukama, zabalíme ho do fólie a necháme asi 30 minut odležet v chladu.
Malé formičky na košíčky lehce vytřeme máslem a do každého vmáčkneme kousek těsta velký asi jako oříšek. Těsto prsty vymačkáme tak, aby tvořilo vrstvu silnou nejvýše 2 mm, formičky rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 5 – 8 minut (podle velikosti formiček). Upečené košíčky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
V kovové misce rozmícháme smetanu s medem, žloutkem, pudinkovým práškem a špetkou soli, misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a mícháme, dokud krém nezhoustne. Misku odstavíme a krém za občasného promíchání necháme zchladnout.
Připravený krém naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou, nastříkáme ho do vychladlých košíčků a každý ozdobíme nakrájenými jahodami a sekanými pistáciemi.
Načítám komentáře...