Kořenky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- máslo 250 gramů
- cukr moučkový 160 gramů
- kakao 17 gramů (holandské)
- čokoláda 50 gramů
- žloutek 2 kusy
- hřebíček 1/2 lžičky (mletý)
- skořice 1,5 lžičky (mletá)
Punčová poleva:
- cukr moučkový 250 gramů
- punč 2 lžíce
- šťáva citronová 1 lžička
- voda 1 lžíce (horká nebo mléko)
- rozinky (na ozdobení)
Postup přípravy
1. Cukr a kakao prosejte a smíchejte s moukou. čokoládu nastrouhejte najemno a přidejte k sypké směsi. Přidejte skořici, hřebíček a žloutky. Nakonec zapracujte mírně povolené máslo. Důkladně prohněťte, zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici nejméně 2 hodiny, lepší je to ale do druhého dne.
2. Těsto nechte při pokojové teplotě povolit. Pokud je totiž příliš studené, má tendenci se trhat. Vyválejte ho na plát o tloušťce 5mm a vykrajujte z něj kytičky. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160°C pečte asi 12 minut. Kytičky jsou po upečení křehké, nechte je zcela vychladnout.
3. Připravte punčovou polevu. prosejte cukr do mísy, přidejte pár kapek citronové šťávy, punč a lžíci vroucí vody nebo horkého mléka. třete vařečkou, dokud poleva nezhoustne, trvá to asi 10 minut (podle potřeby přidejte cukr, nebo polevu naopak trochu rozřeďte citronovou šťávou či vodou). Do středu kytičky kápněte polevu (mírně, trochu se rozteče) a ozdobte rozinkou. Kytičky jsou křehké a měkké hned, pokud jim chcete navíc dát čas na rozležení, stačí jim týden.
Poznámka k receptu
Předpis ze zlatého fondu rodiny redaktorky Katky. Původní recept babičky Haničky počítá dokonce s 600 gramy mouky. Jaký div, že všechno pekla v miniaturní panelákové kuchyni! Na kořenky (a nejen na ně) totiž k Haničce chodila celá rozvětvená rodina a punčová poleva byla tak dobrá, že ji děti vždycky okousaly jako první. Kořenky jsou křehké a kořeněné jen trošku.
asi 4 plechy,
odležení těsta přes noc
Načítám komentáře...