Košíčky s lesními jahodami
Seznam surovin
- jahody 300 gramů (lesní)
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 150 gramů
- cukr 150 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání formiček)
Postup přípravy
Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout v míse. Pak k němu přidáme prosátou hladkou mouku, 50 g cukru a špetku soli, přilijeme asi 5 lžic vody a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočinout v chladu.
Lesní jahody očistíme a promícháme v misce se zbylým cukrem.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a formičkou z něj vykrojíme kolečka o značně větším průměru, než je průměr formiček na košíčky. Kolečka vložíme do vymazaných formiček na košíčky a naplníme je směsí jahod s cukrem. Okraje těsta nepravidelně přehneme do středu, košíčky vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme je dozlatova.
Upečené košíčky můžeme před podáváním ozdobit zakysanou smetanou nebo vanilkovým krémem.
Načítám komentáře...