Košíčky z lineckého těsta s oříškovým tajemstvím
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový 80 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- citronová kůra 1/2 lžičky
- vejce 1 kus
- máslo 150 gramů
Na náplň:
- ořechy lískové 100 gramů (oloupané)
- voda 150 mililitrů
- mléko sušené 40 gramů
- cukr krupice 40 gramů
- med 2 lžíce
- rum 50 mililitrů
- piškoty 100 gramů (drcené)
Na ozdobu:
- čokoládová poleva bílá 1 balení
- čokoládová poleva tmavá 1 balení
- ořechy lískové 1 hrst
Postup přípravy
Mouku prosejte a promíchejte se solí, nastrouhanou kůrou, moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce a pokrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte asi na 30 minut do chladu.
Těsto rozdělte na stejně velké kousky a vtlačte je do formiček na malé košíčky. Dno propíchejte vidličkou, rozložte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 15 - 20 minut dorůžova.
Košíčky nechte trochu vychladnout, pak je opatrně vyklopte a nechte vychladnout úplně.
Mleté lískové oříšky smíchejte s cukrem a medem, přidejte vodu svařenou se sušeným mlékem a povařte asi 2 minuty. Odstavte a nechte vychladnout. Potom do směsi vmíchejte rum a drcené piškoty. Hmotu nechte v chladu asi hodinu rozležet a potom ji pomocí cukrářského sáčku nastříkejte
do košíčků (nebo ji nandejte lžičkou).
Připravte si polevy a ozdobte jimi povrch košíčků. Na vršek vždy vmáčkněte jeden oloupaný lískový oříšek.
Načítám komentáře...