Krajkové sušenky
Seznam surovin
- máslo 185 gramů (nakrájené na kousky)
- cukr krupice 220 gramů
- vanilková esence 1 lžička
- mouka pšeničná hladká 375 gramů (prosátá)
- bílek 2 kusy
- mléko 1 lžíce
- marcipán 750 gramů (fondán)
- cukr moučkový (na poprášení)
Postup přípravy
1. Máslo, cukr a vanilku prošlehejte v robotu. Přidejte mouku, bílky a mléko a znovu prošlehejte, až se směs spojí. Hladké těsto rozdělte na dvě poloviny, každou zploštěte, zabalte a dejte aspoň na 30 minut do chladu.
2. Těsto pak mezi dvěma fóliemi rozválejte na výšku 5mm, vykrajujte z něj kulaté sušenky (hladké nebo ve tvaru kytiček) o průměru 8cm a pečte v troubě předehřáté na 160°C na plechu vyloženém pečicím papírem asi 8 až10 minut, až budou křehké (nesmějí ale ztmavnout). Nechte je trochu vychladnout na plechu a poté zcela na mřížce.
3. Fondán vyválejte na ploše lehce posypané moučkovým cukrem přibližně na stejnou tloušťku, jakou mají sušenky.
4. Vykrajujte ho stejným vykrajovátkem a klaďte na sušenky. Na fondán pak položte kousek krajky nebo krajkový ubrousek a přejeďte ho válečkem tak, aby se vzor otiskl do fondánu. Pocukrujte a sušenky nechte asi 1 hodinu zaschnout při pokojové teplotě. Uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.
Poznámka k receptu
24 kusů
Načítám komentáře...