Kremrole
Seznam surovin
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- máslo 250 gramů (+ 50g na vymazání trubiček)
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- žloutek 1 kus
- ocet vinný 1 lžíce (bílý)
- vejce 1 kus
Náplň:
- cukr krupice 190 gramů
- bílek 3 kusy
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Máslo nechte chvilku povolit a přidejte ho nakrájené na kostky. Vše společně pořádně promněte. Rozklepněte vejce a bílek schovejte. Žloutek přidejte společně s octem a smetanou do mísy a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 1 hodinu nebo nejlépe přes noc v chladu odpočinout.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Pracovní plochu posypte moukou, také váleček poválejte v mouce, aby se těsto nelepilo. Rozválejte je na tenkou placku. Okraje těsta ořízněte, zbytek nakrájejte na 1 cm široké proužky. Pokud máte těsto dostatečně rozválené, celou placku ještě překrojte na půl tak, aby měly proužky asi 10 cm na délku.
3. Vezměte zbytek másla, který máte připravený na potření trubiček. Nechte ho chvilku při pokojové teplotě povolit a poté každou trubičku zvlášť pořádně potřete. Je to důležité. Hned po potření namotávejte připravené proužky těsta.
4. Proužek těsta přiložte na užší kraj trubičky a obtáčejte ho dále po trubičce tak, aby se kraje stále překrývaly (do šroubovice). Nezačínejte na úplném začátku trubičky a nekončete zcela na kraji. Natočené trubičky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a před uložením do trouby je potřete rozšlehaným vejcem. Pečte dozlatova asi 15 minut.
5. Upečené kremrole nechte vychladnout a potom je opatrně sesuňte z trubiček. Připravte náplň. Do mísy dejte bílky, špetku soli a šlehačem vyšlehejte tuhý sníh. Při šlehání postupně přidávejte cukr. Až budete mít bílky ušlehané, dejte je nad vodní lázeň a stále míchejte, dokud krém dokonale neztuhne. Hotový krém nechte vychladnout.
6. Krém přendejte lžící do cukrářského sáčku. Abyste ho neulepili, před plněním mu shrňte rohy a až pak jednotlivé trubičky postupně plňte. Nejlepší je, když je naplníte nejdříve z jedné strany a potom z druhé. Naplněné kremrole vyskládejte zpět na plech nebo na talíř a na závěr je posypte moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Kremrole jako by vyhynuly. Málokde chutnají tak dobře, jak si pamatujeme z dětství. Pokud si chcete připomenout křupavé těsto a rozplývající se náplň, upečte si je sami.
Načítám komentáře...