Kynutá vosí hnízda
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- droždí 30 gramů
- mléko 0,37 litru (3/8)
- tuk 50 gramů
- cukr krystal 50 gramů
- žloutek 2 kusy
- citronová kůra
- sůl 1 lžička
Náplň:
- máslo 100 gramů
- ořechy 100 gramů
- rozinky 50 gramů
- třešně 50 gramů (kandované nebo kompotované)
- hrušky 100 gramů (pevné nebo zavařená dýně)
- cukr krystal 50 gramů
- skořice
- máslo (rozpuštěné na potírání)
- pomerančová kůra
Postup přípravy
Ze všech surovin zaděláme vzešlým droždím těsto tuhé asi jako na buchty. Po vykynutí z něho vyválíme dva obdélníky, široké asi 25 - 30 cm a na malík silné. Potřeme je máslem, pocukrujeme a posypeme sekanými oříšky, rozinkami, třešněmi a na malé kostičky nakrájenou dýní nebo hruškami.
Můžeme použít i kompotované vypeckované třešně, které necháme na cedníku okapat. Můžeme přidat i drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, podle chuti mírně sypeme skořicí. Pak obdélníky stočíme jako na závin a krájíme z nich dílky široké 4 - 5 cm.
Na jedné řezné straně těsto stáhneme k sobě a touto stranou stavíme hnízda na pomaštěný plech. Hnízda potřeme rozpuštěným máslem a po vykynutí upečeme. Máslem potíráme i během pečení. Pečeme na 200 stupňů Celsia.
Načítám komentáře...