Lamingtonky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 185 gramů
- cukr krystal 230 gramů
- máslo 185 gramů (změklé)
- vejce 3 kusy
- smetana na šlehání 125 mililitrů (nebo mléko)
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- moučka kukuřičná (škrob) 40 gramů
- vanilkový extrakt 2 lžičky
Poleva:
- cukr moučkový 500 gramů
- čokoláda hořká 200 gramů
- mléko 125 mililitrů (plnotučné)
- kokos 320 gramů (strouhaný)
- máslo 15 gramů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180°C, pekáček o rozměrech 17x27cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem do velké mísy. přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, cukr, vanilkový extrakt, vejce a smetanu ke šlehání. Vyšlehejte husté a nadýchané těsto.
2. Těsto nalijte do pekáčku a pečte 30 minut. Po upečení nechte 5 minut vychladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout. ostrým pilkovým nožem rozkrájejte korpus na 24 kousků.
3. Na polevu rozehřejte máslo a čokoládu v misce vhodné do vodní lázně. přidejte moučkový cukr a vmíchejte mléko. Výsledkem by měla být hustá a tmavá poleva. pomocí dvou vidliček namáčejte čtverečky korpusu ze všech stran v polevě a pak je obalte v kokosu.
Poznámka k receptu
Když nešikovný kuchař upustil vanilkový korpus do čokolády, jeho zaměstnavatel, lord Lamington, přikázal obalit dezert v kokosu, aby si od čokolády neumazal ruce. A jeden z nejoblíbenějších australských dezertů byl na světě.
24 ks
Načítám komentáře...