LASKONKY
Seznam surovin
Sořápky:
- bílek 3 kusy
- cukr krystal 60 gramů
- kokos 135 gramů
- cukr moučkový 60 gramů
Curkový rozvar:
- cukr krystal 150 gramů
- voda 40 mililitrů
Griliáš:
- cukr krupice 150 gramů
- ořechy 80 gramů (lískové)
Krém:
- mléko 250 mililitrů (plnotučné)
- žloutek 3 kusy
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- cukr krupice 20 gramů
- máslo 100 gramů
Postup přípravy
1. Připravte skořápky. V míse vyšlehejte bílky s krystalovým cukrem dotuha. Pokračujte cukrovým rozvarem. Do menšího kastrůlku nalijte vodu, přidejte cukr a přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat, dokud se cukr nerozpustí a nedosáhnete teploty 113–115°C. Horký rozvar tenkým pramínkem přilévejte k bílkům a šlehejte, dokud se směs nezchladí na pokojovou teplotu. Moučkový cukr promíchejte s kokosem a stěrkou zapracujte do sněhu.
2. Troubu předehřejte na 120 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pomocí šablony na laskonky nebo cukrářského sáčku vytvořte z hmoty na plechu oválky. Dejte do trouby, pečte 10 minut a pak nechte 40 minut dosušit na 80°C. Hotové skořápky jdou lehce sloupnout z pečicího papíru. Nechte je vychladnout na mřížce.
3. Během pečení skořápek připravte krém. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a přimíchejte mouku. Mléko přiveďte k varu, stáhněte z ohně a tenkým pramínkem přilévejte za stálého šlehání ke žloutkům. Jakmile bude více než polovina mléka smíchaná se žloutky, žloutkovou směs nalijte zpět do hrnce ke zbylému mléku, přiveďte k varu a za stálého míchání nechte krém zhoustnout. Kastrůlek přetáhněte potravinovou fólií a nechte úplně vychladnout.
4. Lískové oříšky opražte nasucho v pánvi. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plamenu rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte lískové oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a ve foodprocessoru rozmixujte. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, po lžičkách do něj zašlehejte žloutkový krém a nakonec k němu nasypte rozemletý griliáš. Krém přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a spojte vždy dvě skořápky k sobě. Před podáváním nechte rozležet v lednici.
Načítám komentáře...