Laskonky s vaječným krémem
Seznam surovin
- cukr krupice 230 gramů
- kokos 140 gramů (mletý)
- bílek 110 gramů (asi 3 - 4 bílky)
- cukr moučkový 60 gramů
- voda 0,7 decilitru
- čokoládová poleva tmavá 100 gramů (na ozdobení)
Na vaječný krém:
- pudink 300 gramů (uvařený, hustší, vanilkový)
- máslo 120 gramů
- vaječný koňak 50 gramů
Postup přípravy
V mixéru vyšleháme bílky s třetinou krupicového cukru do pěny. Zbylé dvě třetiny krupicového cukru svaříme s vodou na mírném plameni na hustý rozvar, takzvaně na nit (kapka vložená mezi dva prsty se musí táhnout jako nit). Cukerný rozvar nalijeme tenkým praménkem do vyšlehaných bílků za stálého šlehání při nízkých otáčkách a dále šleháme, dokud směs nevychladne. Na závěr do vychladlé směsi vařečkou zlehka vmícháme prosátý moučkový cukr smíchaný s kokosem.
Připravenou hmotu stejnoměrně rozetřeme přes šablonu s oválnými nebo kulatými otvory na plech vyložený papírem na pečení (nebo ji nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do tvaru koleček či oválků). Vše vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme asi 30 minut. Pak zmírníme teplotu na 90 °C a sušíme ještě asi 2 hodiny.
Předem uvařený a vychladlý hustý pudink vyšleháme za postupného přidávání másla a vaječného likéru na hladký krém. Naplníme ho do cukrářského sáčku a nastříkáme na polovinu vychladlých laskonek. Na povrch přitlačíme zbylé laskonky, postříkáme je rozehřátou čokoládovou polevou a necháme vychladit.
Načítám komentáře...