Linecké koláčky s marmeládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- máslo 200 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- vejce 1 kus
- cukr vanilkový 1 balíček
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- marmeláda 50 gramů (jahodová nebo rybízová, na slepení)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Do mísy vložíme změklé máslo, přidáme moučkový a vanilinový cukr a vypracujeme do hladka. Pak vmícháme vejce a na závěr přidáme prosátou hladkou mouku a rychle vypracujeme hladké těsto (příliš dlouho ho nehněteme a nepřevalujeme). Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme asi 30 minut odpočinout v chladničce.
Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm, pomocí formiček z něj vykrájíme různé tvary (kytičky, srdíčka nebo kolečka) a v polovině z nich ještě vykrojíme uprostřed malé kolečko. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 4 minuty do světle hněda.
Upečené tvary necháme vychladnout a pak je slepíme po dvou marmeládou (vždy plný tvar a tvar s vykrojeným kolečkem uvnitř). Hotové pečivo poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Aby červená marmeláda vynikla, poprašte nejprve vrchní části koláčků cukrem a teprve pak je přilepte na spodní části potřené marmeládou.
Načítám komentáře...