Lískooříškové sušenky
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mouka pšeničná chlebová 220 gramů
- kakao 1 lžíce (kvalitní)
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- sůl mořská 1 lžička
- čokoláda hořká 250 gramů (kvalitní)
- ořechy lískové 150 gramů (jádra)
- máslo 250 gramů
- cukr krupice 250 gramů (tmavý)
- cukr krupice 250 gramů (světlý)
- cukr vanilkový 2 lžíce
- vejce 2 kusy
- smetana 3 lžíce (nebo mléko)
- sůl mořská (na posypání)
Krém:
- sýr Mascarpone 250 gramů
- smetana 2 lžíce
- cukr vanilkový 1 kus
Postup přípravy
1. Oba druhy mouky prosejte do mísy s kakaem, práškem do pečiva, se sodou a solí. Čokoládu a ořechy nasekejte na asi půlcentimetrové kousky. Ručně nebo mixérem vyšlehejte máslo se všemi druhy cukru na jemný krém.
2. Přidejte vejce a dál mixujte. Poté rychle vmíchejte suchou moučnou směs. Nakonec ručně zapracujte čokoládu a ořechy. Pokud by těsto bylo příliš tuhé, přidejte 2 až 3 lžíce mléka nebo smetany. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho 24 hodin odpočinout v ledničce.
3. Na plech vyložený pečicím papírem lžící klaďte ve větších rozestupech kopečky těsta zhruba o velikosti pingpongových míčků. Posypte je pár zrnky soli (sladká sušenka tak získá šmrnc) a pečte přibližně 18 až 20 minut, až těsto zpevní. Pečením se kopečky těsta roztečou do tvaru sušenek.
4. Placičky nechte vychladnout na mřížce a pak je spojujte krémem, do hladka promíchaným z mascarpone, smetany podle potřeby a vanilkového cukru.
Načítám komentáře...