Makové rohlíčky
Seznam surovin
- máslo 250 gramů
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- smetana zakysaná 250 gramů
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
Na náplň:
- mák 250 gramů (mletý)
- cukr krupice 100 gramů
- rozinky 50 gramů
- mléko 1 decilitr
Na obalení:
Postup přípravy
Máslo nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Přidáme mouku a zakysanou smetanu a nejprve vařečkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto. Během hnětení můžeme přidat ještě trochu mouky, protože těsto nesmí lepit. Hotové těsto necháme 20 minut odležet v chladničce.
Mezitím připravíme náplň. Mák smícháme s cukrem, přidáme rozinky, vše zalijeme horkým mlékem a dobře promícháme.
Odleželé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Každý pak postupně rozválíme na pomoučeném válu na kruhový plát o průměru nejvýše 25 cm a rozdělíme ho na osm dílů – trojúhelníků. Střed kruhu potřeme rozšlehaným vejcem (aby se rohlíčky nerozbalovaly), na širší část každého trojúhelníku naneseme lžičkou náplň a trojúhelník stočíme směrem ke špičce do rohlíčku. Celkem tak získáme 48 kousků.
Rohlíčky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 30 minut.
Upečené rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Poznámka k receptu
Zkuste rozinky v náplni nahradit sušenými brusinkami nebo najemno nakrájenými sušenými švestkami. Nebo rozinky předem namočte do rumu.
Načítám komentáře...