Makronky
Seznam surovin
- moučka mandlová 250 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- bílek 200 gramů
- cukr krupice 225 gramů
- voda 3/4 decilitru
- sůl 1 špetka
- potravinářské barvivo (podle chuti)
- náplň (podle vlastní chuti - marmeláda, mascarpone smíchané s marmeládou nebo rozmačkaným ovocem, máslový krém, čokoládová pomazánka...)
Postup přípravy
V misce smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky rozdělíme na dvě poloviny (100 a 100 g). V kastrůlku smícháme krupicový cukr s vodou.
V kastrůlku smícháme krupicový cukr s vodou a necháme vařit, dokud směs nedosáhne teploty 118 °C. První polovinu bílků vyšleháme v elektrickém robotu se špetkou soli do polotuha a postupně za stálého šlehání přiléváme horký cukrový rozvar a dále šleháme, až vznikne velmi pevný sníh.
Druhou polovinu bílků přimícháme do směsi mandlové moučky s cukrem a promícháme (vznikne kaše). Pak vmícháme prochladlý pevný sníh a hmotu případně obarvíme potravinářskými barvami.
Připravenou hmotu nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou na plech vyložený papírem na pečení nebo silikonovou podložkou do tvaru koleček o průměru asi 4 cm (celkem asi 40) a necháme je 45 minut osychat.
Makronky vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 10 minut. Z plechu makronky sundáme až po úplném vychladnutí.
Nakonec makronky po dvou slepíme vybranou náplní.
Poznámka k receptu
Do těsta můžete přidat mletou skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao apod., podle toho, pro jaký druh makronek jste se rozhodli.
Načítám komentáře...