Mandlové košíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 140 gramů
- mandle 100 gramů (nasekané)
- máslo 70 gramů
- cukr 60 gramů
- žloutek 1 kus
- kypřící prášek do pečiva
- sůl
- máslo (vymazání plechu)
- čokoládová poleva tmavá
- mandle 1 hrst (na ozdobení)
Na náplň:
- meruňky 180 gramů (sušené)
- máslo 50 gramů
- mléko zahuštěné (kondenzované) 3 lžíce (neslazené)
- meruňkovice 1 lžíce
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přimícháme cukr, mandle, sůl a na závěr změklé máslo a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme hodinu odležet v chladu. Pak těsto rozdělíme na malé kousky a vmáčkneme je do formiček na košíčky lehce vymazaných máslem tak, aby po stěnách byla asi 2 mm silná vrstva těsta. Košíčky rozložíme na plech a upečeme dozlatova při 170 °C.
Ihned je opatrně vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Jemně nakrájené sušené meruňky rozsekáme v robotu s kondenzovaným mlékem a meruňkovicí na hustou pastu, do které vmícháme změklé máslo.
Ze směsi utvoříme kuličky, které lehce namáčkneme do vychladlých košíčků, každý košíček přelijeme rozehřátou čokoládovou polevou, ozdobíme mandlí a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...