Mandlové sušenky
Seznam surovin
- mandle 170 gramů
- cukr moučkový 140 gramů
- bílek 1 kus
- sůl 1 špetka
- citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- vanilková esence 1 lžička
- cukr krupice (na obalení)
- mandle (celé na ozdobu)
Postup přípravy
1. Mandle nasypte s polovinou cukru do elektrického mlýnku a namelte je do hladké moučky. Bílek našlehejte se špetkou soli do polotuha. Pak k němu přisypte zbylý cukr a šlehejte do lesklé, středně pevné hmoty. Přimíchejte do ní citronovou kůru a vanilkovou esenci a nakonec i mleté mandle s cukrem.
2. Do větší misky nalijte ledovou vodu, namáčejte si v ní ruce a z hmoty odebí- rejte a tvořte koule velikosti vlašského ořechu. Každou vždy obalte v krupicovém cukru a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
3. Nakonec doprostřed každé sušenky zapíchněte mandli - sušenky se tím malinko zploští. Nechte 12 hodin řádně vyschnout při pokojové teplotě.
4. Teprve potom pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Poznámka k receptu
Dlouhé vysychání není omyl, ale nezbytnost, aby sušenky byly popraskané. Křupavé jsou ale jen svrchu, uvnitř je vláčná slast.
Načítám komentáře...