Martinské rohlíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr 6 lžic
- droždí 20 gramů
- máslo 150 gramů
- mléko 600 mililitrů
- žloutek 4 kusy
- citronová kůra
- mák 150 gramů (mletý)
- cukr vanilkový
- skořice 1 špetka
- džem rybízový 1 lžička
- vejce 1 kus (na potření )
- cukr moučkový 1 lžíce (na posypání )
- mouka (na vál )
- tuk (na vymazání formy)
Postup přípravy
Rozmíchejte v 100 ml vlažného mléka 3 lžíce cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte lžičku citronové kůry, 200 ml vlažného mléka, žloutky, rozpuštěný vlažný tuk a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto, které se nechytá mísy ani vařečky, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto asi hodinu kynout.
Mák smíchejte s 3 lžícemi cukru, 300 ml mléka a přiveďte k varu. Míchejte, dokud hmota nezhoustne. Potom v ní dobře rozmíchejte zavařeninu a dochuťte citronovou kůrou, skořicí a vanilkovým cukrem a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a každý rozválejte na pomoučeném vále na kulatou placku. Rádlem ji rozkrájejte na podlouhlé trojúhelníky a na každý položte lžičku náplně. Trojúhelníky stočte do rohlíčku, dobře přimáčkněte cípek a přendejte na vymazaný plech. Rohlíčky nechte ještě chvíli nakynout, potřete je rozšlehaným vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Do zlatova upečené rohlíky ještě teplé posypte moučkovým a vanilkovým cukrem a nechte vychladnout.
Poznámka k receptu
Tyto rohlíčky jsou také výborné s ořechovou nádivkou.
Načítám komentáře...