Martinské rohlíčky podle Anuše Kejřové
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- žloutek 2 kusy
- vejce 1 kus (na potření)
- máslo 50 gramů
- cukr krupice 60 gramů
- citronová kůra 1 kus
- mléko 220 mililitrů
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- sůl 1 špetka
Maková náplň:
- mák 100 gramů (mletý)
- cukr krupice 500 gramů
- mléko 125 mililitrů
- máslo 1 lžíce
- švestková povidla 1 lžíce
- med 1 lžička
Povidlová náplň:
- švestková povidla 200 gramů
- rum 1 lžíce
- cukr moučkový 1 lžíce
Postup přípravy
1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, zasypte troškou cukru a nechte vzejít kvásek. V míse utřete změklé máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte žloutky a trochu citronové kůry. Pak do mísy prosejte mouku, přilijte kvásek a vypracujte středně tuhé těsto. Lehce je posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.
2. Těsto rozdělte na osm částí - z každé vyválejte placku a rozdělte ji na čtvrtiny. Na nejširší stranu vzniklého trojúhelníku naneste náplň a zaviňte směrem ke špičce. Rohlíčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a každý mírně ohněte. Potřete je rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut kynout.
3. Troubu mezitím rozehřejte na 180 °C a rohlíčky pečte 15 minut dozlatova.
4. Maková náplň: Mák nasypte do kastrůlku, zalijte mlékem, přidejte máslo a směs přiveďte k varu. Vařte 5 minut na mírném ohni, pak přidejte cukr, med, povidla, zamíchejte, odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.
5. Povidlová náplň: Povidla utřete s cukrem a podle chuti nařeďte rumem.
Poznámka k receptu
Tradiční martinské pečivo podle tradičního receptu. Do svých rozpisů ho zahrnula už Anuše Kejřová a funguje tak spolehlivě, že není důvod nic měnit.
Načítám komentáře...