Meruňkové müsli v křehkém těstě
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- máslo 60 gramů
- žloutek 1 kus
- pomeranče 1 kus
- meruňky 500 gramů (čerstvé )
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- ovesné vločky 50 gramů (opražené, nebo směs ovesných, žitných a špaldových vloček)
- rozinky 2 lžíce
- ořechy lískové 1 lžíce
- semínka směs 2 lžíce (slunečnicová, dýňová, sezamová)
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
- med 2 lžíce
Postup přípravy
Mouku prosejte do mísy, přidejte cukr a nastrouhanou pomerančovou kůru.Studené máslo zapracujte do směsi a rukama dobře promněte, až vznikne drobenka. Přidejte žloutek, 2 lžíce pomerančové šťávy a vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do chladu.
Meruňky vypeckujte, nakrájejte na kousky, vložte do kastrolu, přidejte skořici a 3 lžíce pomerančové šťávy a přikryté je za občasného míchání vařte do zhoustnutí (asi 20 minut).
Těsto rozválejte na pomoučeném válu, vyložte jím vymazanou koláčovou formu a povrch těsta několikrát propíchejte vidličkou. Z pečicího papíru vystřihněte kolo stejně velké jako forma, položte ho na těsto a poklaďte sušenou luštěninou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180°C 10 minut.
Luštěninu a papír odstraňte a těsto pečte ještě dalších 5 minut. Potom ho vyndejte a nechte chvíli vychladnout.
Semínka, nasekané oříšky, vločky a rozinky smíchejte, přidejte med a lžíci pomerančové šťávy a vše dobře promíchejte.
Na korpus rozložte povařené a vychladlé meruňky, na ně nasypte müsli, koláč vložte opět do trouby a pečte při 180°C asi 15 minut do zlatohněda.
Načítám komentáře...