Napoleonky s lískooříškovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- žloutek 1 kus
- rum 1 lžíce
- šťáva pomerančová 2 lžíce
- mouka (na vál)
- cukr moučkový (na obalení)
Na náplň:
- ořechy lískové 100 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- bílek 1 kus
- šťáva pomerančová 2 lžíce
- rozinky 40 gramů (nasekané, nebo kandovaná pomerančová kůra)
Postup přípravy
Mouku prosejte na vál nakrájejte na ni máslo. Přidejte vanilkový cukr a vše promněte. Postupně zapracujte žloutek, rum a podle potřeby pomerančovou šťávu. Vypracujte hladké těsto a uložte ho zabalené do fólie na půl hodiny do chladu.
Smíchejte všechny přísady na náplň. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát a vykrájejte kolečka. Na každé položte trošku náplně a okraj zvedněte na třech místech nahoru jako klobouk.
Kousky naskládejte na pečicím papírem vyložený plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečivo upečte dorůžova, vyndejte a po částečném vychladnutí obalte v moučkovém cukru (nebo jen lehce pocukrujte).
Napoleonky uložte do vhodné nádoby, aby se rozležely.
Poznámka k receptu
Náplň můžete připravit také z loupaných mandlí.
Načítám komentáře...