Norimberské perníčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 3/4 hrnku
- sůl 1/4 lžičky
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- zázvor 1/2 lžičky (mletý)
- muškátový květ 1/2 lžičky (mletý)
- hřebíček 1/4 lžičky (mletý)
- ořechy lískové 1 hrst (pražené a loupané)
- mandle 1 hrst (spařené, loupané, opražené+neopražené na ozdobu)
- citronová kůra kandovaná 3 lžíce
- pomerančová kůra kandovaná 3 lžíce
- datle 4 kusy (sušené a bez pecek)
- marcipán 85 gramů (rozdrobený)
- džem meruňkový 3 lžíce
- vejce 3 kusy (velká)
- cukr krupice 3/4 hrnku (přírodní)
- cukr moučkový 1/2 hrnku
- mléko 2 lžíce (plnotučné)
Postup přípravy
1. Promíchejte mouku, sůl a koření. Lískové oříšky a mandle rozmixujte najemno. Do robotu vsypte kandovanou kůru a vypeckované pokrájené datle a ještě znovu rozmixujte, až budou nadrobno rozsekané. Přidejte marcipán, jednou prošlehněte, pak džem, znovu jednou prošlehněte. Vložte vejce a přírodní cukr, prošlehněte, nakonec vsypte mouku s kořením a prošlehejte, až vznikne těsto. Ve vzduchotěsné nádobě ho dejte na noc (nebo až na 3 dny) do chladu.
2. Troubu předehřejte na 160 °C. Lžící klaďte v mírných rozestupech na plech hromádky (bude jich asi 30) a každou ozdobte třemi mandlemi. Pečte asi 14 minut do světle zlaté barvy. Nechte zcela vychladnout. Pak perníčky potřete mlékem rozšlehaným s moučkovým cukrem a nechte zaschnout. Můžete je ještě poprášit moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...