Ořechové mušle
Seznam surovin
- koření do perníku 1/3 lžičky
- žloutek 1 kus
- máslo 1/3 kostky
- ořechy vlašské 2/3 hrnku (mleté)
- cukr moučkový 1/2 hrnku
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- mléko 1 hrnek
- cukr moučkový 3 lžíce
- mouka pšeničná polohrubá 4 lžíce
- čokoláda 1/3 balení (hořká, nastrouhaná)
- chalva 1/4 hrnku
- máslo 1/2 kostky
Na polevu:
Postup přípravy
Mouku smícháme s ořechy, kořením a cukrem. Přidáme žloutek, nakrájené máslo a osolíme. Vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici hodinu odležet.
Mléko prošlehané s moukou svaříme na hustou kaši a za občasného promíchání vychladíme. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po lžících do ní vešleháme moučnou kaši, rozdrobenou chalvu a nastrouhanou čokoládu. Hotový krém necháme v lednici vychladnout.
Z těsta vyválíme váleček o průměru asi 3 cm, nakrájíme z něj zhruba 40 plátků, namačkáme je do lžic vytřených máslem a rozložíme na plech na pečení. Pečeme v troubě vyhřáté na 155°C 10 minut. Kousky slepíme krémem, po ztuhnutí je namočíme z jedné třetiny do rozehřáté tmavé polevy a necháme ztuhnout. Nakonec střed každé mušle prokreslíme tenkým pramínkem bílé rozehřáté polevy.
Poznámka k receptu
Těsto na mušle zpracujte velmi rychle, jinak začne řídnout.
Načítám komentáře...