Ořechovo-čokoládové košíčky
Seznam surovin
- brambory 100 gramů (vařené)
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- čokoláda 80 gramů
- cukr 60 gramů
- ořechy 50 gramů (mleté)
- tuk (na vymazání formiček)
Na ozdobení:
- smetana na šlehání 1 decilitr
- ananas 50 gramů (čerstvý nebo kompotovaný)
- banány 1/2 kusu
- pistácie 1 lžička (nasekané, nesolené)
- šťáva citronová
Na náplň:
- banány 1,5 kusu
- cukr 60 gramů
- žloutek 1 kus
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- máslo 20 gramů
Postup přípravy
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme je na jemném struhadle do mísy (nebo je prolisujeme lisem na brambory). Přidáme cukr, mouku a mleté ořechy, přilijeme rozpuštěnou čokoládu a opatrně zpracujeme, až vznikne vláčné těsto.
Formičky na košíčky lehce vymažeme tukem, namačkáme do nich kousky těsta a košíčky pečeme asi 10 minut při 180 °C. Košíčky po upečení ihned vyklopíme z formiček.
Zatímco upečené košíčky chladnou, připravíme si náplň. V malém kastrůlku smícháme přecezenou štávu vymačkanou z citronu s cukrem a malou sklenkou vody. Směs zahřejeme, až se cukr rozpustí. Dobře zralý měkký banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Vmícháme ho do cukrové směsi a vaříme za stálého míchání, až vznikne hustý hladký krém.
Krém stáhneme z ohně, přidáme žloutek a rychle ho v horkém krému rozmícháme, aby se nesrazil. Kastrůlek postavíme znovu na oheň, krém zahřejeme a při nízké teplotě mícháme, dokud krém znovu nezhoustne. Horký hustý krém přelijeme do misky a necháme vychladnout. Na závěr do krému vmícháme změklé máslo.
Krém nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do košíčků, doplníme je šlehačkou, tenkými plátky ananasu a banánu potřenými citronovou štávou a posypeme pistáciemi.
Poznámka k receptu
Nemáte-li rádi pistácie, posypte košíčky vlašskými nebo lískovými oříšky.
Načítám komentáře...