Ptáčci
Seznam surovin
- droždí 30 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 300 mililitrů
- tuk 200 gramů
- žloutek 2 kusy
- sůl
- citronová kůra 1 špetka
- rum 1 lžíce
- vejce 1 kus (na potření)
- čokoládová poleva tmavá 1 balení (na ozdobení)
Postup přípravy
Z droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a části vlažného mléka necháme vzejít kvásek.
Tuk se zbývajícím cukrem utřeme do pěny, zašleháme do ní žloutky, přidáme zbývající mouku, špetku soli, citronovou kůru, rum, kvásek a zbývající vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto, necháme ho na teplém místě vykynout, pak ho prohněteme, necháme znovu vykynout a ještě jednou prohněteme.
Těsto rozdělíme na menší díly, vytvarujeme z nich ptáčky, rozložíme je na plech s pečicím papírem a necháme vykynout. Pak je potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 10 minut dozlatova.
Vychladlé ptáčky ozdobíme pomocí cukrářského sáčku rozehřátou čokoládovou polevou a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...