Ptáčci s marcipánem
Seznam surovin
- máslo 150 gramů
- cukr krystal 100 gramů
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů (+ hladká na posypání válu )
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- marcipán 150 gramů
- cukr moučkový (na posypání )
- potravinářské barvivo (růžová, modrá a žlutá)
Postup přípravy
1. Změklé máslo vyšlehej s cukrem do světlé pěny a pak do ní přidej vejce.
2. V jiné míse spolu smíchej mouku, prášek do pečiva a sůl. Do máslové pěny postupně přidávej mouku s kypřicím práškem a zpracuj na vláčné těsto. Zabalené ve fólii ho nech alespoň hodinu odpočívat v ledničce.
3. Těsto rozválej na moukou posypané pracovní ploše na výšku asi půl centimetru. Vykrájej tvary ptáčků a přenes je na plech s pečicím papírem. Ptáčky na plechu vlož ještě na dalších 20 minut do ledničky. Sušenky peč asi 12 minut v troubě předehřáté na 170°C. Pak je nech vychladnout na kovové mřížce.
4. Zdobení: Marcipán obarvi na různé barvy pomocí potravinářského barviva, rozválej na ploše posypané moučkovým cukrem do tenka a formičkami z něj vykrajuj stejné tvary jako předtím u sušenek. Upečené sušenky lehce navlhči štětečkem namočeným ve vodě a jemně na ně přitiskni vykrájený marcipán. Kam barevné ptáčky nakonec umístíš, už záleží na tobě.
Poznámka k receptu
Másloví sušenkoví ptáčci to u nás doma krásně provoněli, když jsme je pekli, a ještě líp vypadají v hnízdečku z jarních bylinek.
Načítám komentáře...