Pusinkové žampiony
Seznam surovin
- bílek 1/2 hrnku
- šťáva citronová 1/4 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr krystal 1 hrnek
- kakao 1 lžíce (holandského typu)
- čokoláda hořká 115 gramů
Postup přípravy
Ve skleněné nebo kovové misce ušleháme bílky do pěny. Přidáme citronovou šťávu, sůl a vanilkový extrakt a dále šleháme za postupného přidávání cukru, až vznikne tuhý sníh.
Sníh naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech s papírem na pečení uděláme 36 malých kopečků jako kloboučků žampionů. Pak uděláme ještě 36 nožiček žampionů (pro větší efekt různě vysoké, aby žampiony vypadaly přirozeněji). Pak kloboučky i nožičky lehce přes sítko poprášíme kakaem. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 110 °C a pečeme (sušíme) asi 1 hodinu, dokud nejdou kloboučky snadno sloupnout z papíru.
Mezitím rozpustíme čokoládu v misce ponořené do horké vodní lázně. Do spodní části vychladlých kloboučků uděláme špičkou nože malý otvor pro usazení nohy. Otvor potřeme čokoládou, vršky houbových nožiček namočíme do čokolády a přilepíme je ke kloboučkům.
Poznámka k receptu
- Na spodní části kloboučků můžete namalovat čokoládou tenké linky jako žebrování.
- 1 hrnek = 2,5 dl.
Načítám komentáře...