Pusinky s čokoládovým krémem
Seznam surovin
- cukr krupice 200 gramů
- bílek 5 kusů
- cukr moučkový 50 gramů
- voda 0,8 decilitru
Na náplň:
- mléko 2,5 decilitru
- cukr moučkový 100 gramů
- máslo 100 gramů
- pudinkový prášek 20 gramů (s čokoládovou příchutí)
- kakao 1 lžička
Postup přípravy
Bílky nalijeme do dokonale odmaštěné misky, přidáme k nim třetinu krupicového cukru a pomocí elektrického šlehače bílky s cukrem šleháme tak dlouho, dokud nevznikne tuhý sníh, který tvoří špičky.
Dvě třetiny krupicového cukru nasypeme do kastrůlku, přidáme vodu a za stálého míchání směs svaříme do zhoustnutí, na takzvaný lom. Správnou hustotu zjistíme tak, že do cukerného rozvaru ponoříme špejli, rychle ji vytáhneme a když ji ihned ponoříme do studené vody, musí se cukr lehce odlamovat.
Ještě vroucí cukrový rozvar pomalu nalijeme tenkým praménkem do sněhu a přitom stále šleháme při nízkých otáčkách. Když zašleháme do sněhu všechen rozvar, ještě dále šleháme, dokud sněhová hmota zcela nevychladne. Na závěr do ní přidáme prosátý moučkový cukr a zlehka promícháme.
Pevnou sněhovou hmotu naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme ji do tvaru pusinek na plech vyložený papírem na pečení. Pusinky vložíme do trouby vyhřáté jen na 100 °C (ne vyšší, aby cukr nezkaramelizoval) a sušíme asi 3 hodiny, dokud nejsou pusinky pevné. Ještě teplé pusinky sloupneme z pečícího papíru a necháme vychladnout.
Čokoládový pudinkový prášek rozmícháme v menší části mléka. Zbylé mléko nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Za stálého míchání přilijeme mléko s pudinkovým práškem a krátce povaříme, dokud pudink nezhoustne. Odstavíme ho z ohně, důkladně do něj vmícháme kakao a necháme ho vychladnout a pak ještě vychladit v lednici.
Vychlazený pudink vložíme do mixéru a vyšleháme ho na hladký krém (nebo použijeme elektrický šlehač), do kterého přidáme moučkový cukr a po částech vešleháme změklé máslo.
Připravený krém naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou. Na spodní plochou část poloviny pusinek nastříkáme do spirály vždy trochu čokoládového krému a přitiskneme na ně plochou částí zbylé pusinky. Uložíme je v chladu a necháme dobře ztuhnout.
Načítám komentáře...