Skládané hvězdičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- cukr moučkový 120 gramů
- máslo 250 gramů
- mandle 100 gramů (loupané a mleté)
- žloutek 4 kusy
- citronová kůra 1/2 lžičky
- mouka (na vál)
- zavařenina malinová
- ovoce kandované (na ozdobu)
Postup přípravy
Mouku prosejte na vál společně s moučkovým cukrem a promíchejte s mandlemi a citronovou kůrou. Změklé máslo a žloutky zapracujte do sypké směsi a vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odpočinout asi 1 hodinu.
Potom ho rozválejte na pomoučeném vále na plát a vykrájejte hvězdičky 3 různých velikostí (od každé stejný počet). Naskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C.
Hvězdičky upečte dorůžova a nechte vychladnout.
Na největší přilepte pomocí zavařeniny menší a potom nejmenší. Vršek ozdobte kouskem kandovaného ovoce nebo želé. Cukroví uložte do vhodné nádoby, aby se rozleželo.
Poznámka k receptu
Cukroví můžete upéci kdykoli, chutnat bude nejen na Vánoce!
Načítám komentáře...