Skořicový flan
Seznam surovin
- mléko 2 decilitry
- vejce 2 kusy
- žloutek 2 kusy
- cukr 50 gramů
- skořice 1 lžička (mletá)
- máslo (na vymazání plechu)
- likér Baileys 0,4 decilitru
Na karamel:
- cukr krystal 4 lžíce
- skořice 4 kusy (celá)
- voda 1,5 decilitru
Postup přípravy
Nejdříve připravíme karamel. V kastrůlku povaříme asi 10 minut vodu s cukrem a svitky skořice. Pak skořici vyjmeme a dále zvolna vaříme, dokud nezíská karamel světle hnědou barvu. Stáhneme ho z ohně a nalijeme na dno vhodných formiček.
V kovové misce vyšleháme vejce a žloutky s cukrem a skořicí. Přilijeme teplé mléko a likér, misku ponoříme do horké vodní lázně a dále šleháme, dokud směs není teplá. Stěny formiček s karamelem potřeme velmi tenkou vstvou másla, naplníme je připravenou teplou směsí a postavíme je do pekáčku, který naplníme horkou vodou tak, aby sahala asi do dvou třetin výšky formiček. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme asi 30 minut.
Je-li krém hotový, musí být po celém povrchu při lehkém doteku prstem stejně pružný. Formičky z krémem vyjmeme z vodní lázně a necháme je dobře zchladnout. Pak krém opatrně vyklopíme (je dobré nejprve stěnu formičky tenkým malým nožem dokola obříznout) a podáváme.
Načítám komentáře...