Skvělé zázvorky
Seznam surovin
- fruktóza 80 gramů
- vejce 2 kusy (velká)
- mouka špaldová 180 gramů (hladká+na podsypání)
- mandle 35 gramů (jemně nastrouhané)
- zázvor 1 lžička (čerstvě nastrouhaný)
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaný)
- šťáva citronová (trocha na zvláčnění)
- bílek 1 kus (našlehaný)
- zázvor (na ozdobu nakrájené nudličky s lžící medu)
Postup přípravy
1. Důkladně utřete fruktózu (můžete ji ještě pomlít do jemnější konzistence) s rozšlehanými vejci, postupně přidávejte prosátou mouku, mandle, zázvor a citronovou kůru (případně šťávu, pokud to vyžaduje konzistence těsta) a vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a nechte odpočinout přes noc v ledničce.
2. Z odleželého těsta vyválejte tenký plát (tady si pomozte fólií i trochou mouky) a ideálně vykrajovátkem na zázvorky z něj tvořte tvary pro toto pečivo tak typické. Klaďte je na plech pokrytý pečicím papírem a nechte několik hodin (minimálně 2, ale nejlépe přes noc) odležet. Zajistíte tak, že se kýžený tvar při pečení nerozteče.
3. Těsně před pečením je potřete prošlehaným bílkem a ozdobte kouskem zázvoru v medu. Pečte dozlatova asi 7 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Nechte rozležet v dobře uzavíratelné dóze.
Načítám komentáře...