Sušenky s vločkami a fíky
Seznam surovin
- mouka špaldová 140 gramů
- soda 3/4 lžičky
- ovesné vločky 70 gramů
- sůl 1 špetka
- fíky 120 gramů (sušené)
- mandle 30 gramů (jemně nasekané)
- vanilkový lusk 1 kus (dřeň)
- máslo 50 gramů (změklé)
- vejce 1 kus (velké)
- cukr třtinový 150 gramů (jemně mletý)
- cukr moučkový 100 gramů
- smetana zakysaná 6 lžic (s nižším obsahem tuku )
Postup přípravy
1. Do velké mísy prosejte mouku se sodou a se solí. Přisypte vločky, na menší kousky nasekané fíky, mandle a vanilkovou dřeň.
2. Máslo prošlehejte s vejcem a oběma cukry a pak vyšlehejte šlehačem na lehkou a hladkou hmotu. Zlehka do ní vmíchejte smetanu a moučnou směs (nepropracovávejte příliš, pečivo by bylo tuhé).
3. Lžičkou klaďte na plech pokrytý pečicím papírem hromádky (s většími rozestupy) a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.
4. Po upečení nechte sušenky chvilku chladnout na plechu a potom je přesuňte na mřížku, kde vychladnou zcela.
5. Mlsejte je (třeba před spaním) se sklenkou vlahého mléka s medem.
Poznámka k receptu
Tvorbu hormonu melatoninu podporuje hořčík s vápníkem. Ovesné vločky, mandle i fíky ho mají na rozdávání!
Načítám komentáře...