Sušenky se vzorem
Seznam surovin
Sušenky:
- máslo 120 gramů (změklé)
- cukr třtinový 110 gramů (světlý)
- citron 1/2 kusu
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
Bílá poleva:
- cukr moučkový 200 gramů (200-300 gramů)
- bílek 1 kus
Na dokončení:
- marcipán (nebo fondán)
- potravinářské barvivo
Postup přípravy
1. Vyšlehejte do pěny máslo a třtinový cukr. Přidejte citronovou kůru a vejce. Nakonec přidejte mouku a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte 1 hodinu odležet v lednici.
2. Těsto na pomoučeném vále vyválejte do tenké placky. Kulatým vykrajovátkem vykrajujte jednotlivé sušenky a opatrně umístěte na plech. Ten vložte ještě na 20 minut do lednice aby se sušenky při pečení neroztekly. Pečte v troubě předehřáté na 180°C 10-15 minut. Nechte vychladnout.
3. Připravte si bílou polevu: do jednoho bílku postupně prosývejte moučkový cukr a třete, dokud nezískáte hladkou, poněkud tuhou pastu. Musí být mnohem hustší než klasická poleva na perníčky.
4. Proměte fondán nebo marcipán, aby byl vláčný a obarvěte ho na požadovaný odstín. Vyválejte ho na požadovanou placku a přiložte na ni šablonu. Špachtlí nebo příborovým nožem naneste na ní bílkovou polevu a rovnoměrně ji rozetřete po šabloně. Vrstva by měla být poměrně tenká, ale šablona ani fondán by pod ní neméla prosvítat. Pak šablonu opatrně sejměte, omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Tvořítkem vykrojte požadovanou část vzoru a za pomoci špachtle ji přeneste na sušenku, kterou jste lehce potřeli vodou.
Načítám komentáře...