Velikonoční sušenky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 280 gramů
- máslo 140 gramů (změklé)
- cukr krupice 1 lžička
- žloutek 2 kusy
- smetana zakysaná 100 gramů
- šťáva citronová 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- olej řepkový (nebo sádlo na smažení)
- cukr skořicový (na obalení)
Postup přípravy
1. Máslo a mouku rozemněte prsty na jemnou drobenku (pomoct si můžete i robotem s míchacím nástavcem „pádlo“). Díky tomu se mouka obalí máslem a nevsákne se do ní později tolik tuku. Přidejte cukr a sůl a nakonec vmíchejte zakysanou smetanu, žloutky, citronovou šťávu a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout 15 minut při pokojové teplotě.
2. Těsto rozválejte na obdélník vysoký asi 1 cm, přeložte ho na třetiny a opět rozválejte. Překládání a rozválení zopakujte asi 2x nebo 3x. Je to stejný postup jako u výroby listového těsta a má i stejný důvod – máslo se v těstě rovnoměrně rozloží a postará se o skvělou strukturu. Nechte těsto znovu odpočinout při pokojové teplotě a pak ho znovu 2–3x přeložte a rozválejte, zabalte a uložte na 2 hodiny do lednice.
3. Vychlazené těsto vyválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj požadované tvary. My zvolili čtverce a obdélníky, které jsme uvnitř částečně prokrojili, tradiční jsou i kolečka nebo spirálky. Pokud prokrojení vynecháte, nic se nestane, počítejte ale s tím, že se milosti při smažení nafouknou a nebudou tak hezky držet tvar. Odkrojky těsta znovu nehněťte a nerozvalujte, byly by tuhé. Usmažte je tak, jak jsou.
4. V menším vyšším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a milosti z obou stran osmažte, stačí jen minutka nebo dvě, aby hezky zezlátly. Ještě teplé je obalte ve skořicovém cukru. Nejlépe chutnají vlahé.
Poznámka k receptu
Boží milosti se už moc často nedělají, a to je škoda. Navrchu jsou křupavé, uvnitř měkké a vláčné. Kdo je ochutná, ten jim propadne.
ASI 30 KS
ODLEŽENÍ TĚSTA PŘES NOC + 20 MINUT
Načítám komentáře...