Velikonoční sušenky

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Máslo a mouku rozemněte prsty na jemnou drobenku (pomoct si můžete i robotem s míchacím nástavcem „pádlo“). Díky tomu se mouka obalí máslem a nevsákne se do ní později tolik tuku. Přidejte cukr a sůl a nakonec vmíchejte zakysanou smetanu, žloutky, citronovou šťávu a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout 15 minut při pokojové teplotě.

2. Těsto rozválejte na obdélník vysoký asi 1 cm, přeložte ho na třetiny a opět rozválejte. Překládání a rozválení zopakujte asi 2x nebo 3x. Je to stejný postup jako u výroby listového těsta a má i stejný důvod – máslo se v těstě rovnoměrně rozloží a postará se o skvělou strukturu. Nechte těsto znovu odpočinout při pokojové teplotě a pak ho znovu 2–3x přeložte a rozválejte, zabalte a uložte na 2 hodiny do lednice.

3. Vychlazené těsto vyválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj požadované tvary. My zvolili čtverce a obdélníky, které jsme uvnitř částečně prokrojili, tradiční jsou i kolečka nebo spirálky. Pokud prokrojení vynecháte, nic se nestane, počítejte ale s tím, že se milosti při smažení nafouknou a nebudou tak hezky držet tvar. Odkrojky těsta znovu nehněťte a nerozvalujte, byly by tuhé. Usmažte je tak, jak jsou.

4. V menším vyšším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a milosti z obou stran osmažte, stačí jen minutka nebo dvě, aby hezky zezlátly. Ještě teplé je obalte ve skořicovém cukru. Nejlépe chutnají vlahé.

Poznámka k receptu

Boží milosti se už moc často nedělají, a to je škoda. Navrchu jsou křupavé, uvnitř měkké a vláčné. Kdo je ochutná, ten jim propadne.

ASI 30 KS

ODLEŽENÍ TĚSTA PŘES NOC + 20 MINUT

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...