Větrníčky
Seznam surovin
- máslo 100 gramů
- voda 200 mililitrů
- sůl 1 špetka
- mouka 100 gramů
- vejce 200 gramů (cca 4 kusy)
- sýr Parmezán 30 gramů
- smetana na šlehání 200 gramů
- vanilková esence
- cukr (dle chuti)
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Ve větším hrnci rozehřejte máslo s vodou a solí. Jakmile bude mírným varem pobublávat, vsypte mouku a s vervou rozmíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
2. Míchejte nad mírným plamenem, aby se mouka propařila. To znamená, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn a na dně hrnce se nevytvoří tenký moučný film.
3. Vypněte sporák a nechte těsto trochu zchladnout. Pro přidávání vajec musí těsto zůstat teplé, ale ne horké. Stačí hrnec na pár minut „posadit“ do studené lázně a budoucí těsto občas zamíchat.
4. Do teplého těsta vmíchávejte vejce po jednom. Těsto se bude „bránit“, ale vytrvejte. V tomto bodě máte poslední šanci upravit jeho hustotu.
5. Těsto rozdělte na dvě části. První polovinu nechte neochucenou a cukrářským sáč- kem nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem kolečka s průměrem asi 3 cm.
6. Pečte je 20 minut (neotevírejte troubu) a na prvních 5 minut zapněte horkovzduch. Po 20 minutách vyndejte kontrolní kousek a rozkrojte ho. Měl by být uvnitř suchý, ale ne úplně vysušený. Pokud není, dopékejte ještě 5 minut.
7. Větrníčky okamžitě rozkrájejte na poloviny, je v nich totiž ještě dost páry.
8. Druhou polovinu těsta promíchejte s parmazánem, naplňte do cukrářského sáčku a stříkejte na plech menší libovolné tvary. Pečte stejně jako předešlou várku, jen je po vytažení z trouby nerozkrajujte a podávejte okamžitě. Dlouhým stáním mohou totiž zase spadnout.
9. Do neochucených větrníčků ušlehejte šlehačku a ochuťte ji cukrem a vanilkou. Plňte, až když těsto vychladne. Při sklízení ovací nezapomeňte podotknout, že to bylo velmi jednoduché, a příště do větrníčků přidejte butterscotch.
Načítám komentáře...