Volarské šátečky
Seznam surovin
- mléko 100 mililitrů
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 500 gramů (+ na posypání)
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 1 lžíce
- máslo 100 gramů (+ 2 lžíce rozpuštěné)
Kvásek:
- mléko 100 mililitrů
- cukr krupice 1 lžička
- droždí 21 gramů (čerstvé)
Náplň:
- tvaroh 300 gramů (ve staniolu)
- vejce 1 kus
- cukr vanilkový 1 balíček
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Připravte kvásek: do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a promíchejte. nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. pusťte se do těsta: v mléce rozmíchejte 1 vejce. osolte mouku, přidejte do ní cukr, mléko, 100g másla, vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Zaprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout.
2. Tvaroh promíchejte s vejcem, cukrem a solí. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné ploše na plát vysoký asi 5 mm a rozkrájejte ho na čtverce 5x5cm. vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a do středu každého dejte tvarohovou náplň. Protilehlé cípy složte dovnitř, přimáčkněte a nechte ještě asi 10 minut dokynout. Troubu předehřejte na 180°C, šátečky potřete rozšlehaným vejcem, zakápněte máslem a pečte asi 15–20 minut dozlatova.
Načítám komentáře...