Zdravé ovesné sušenky
Seznam surovin
- olej 170 mililitrů (rostlinný)
- sirup javorový 70 mililitrů
- mléko 70 mililitrů (rostlinné nebo ořechové)
- cukr třtinový 140 gramů
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mouka celozrnná 300 gramů (nebo špaldová)
- ovesné vločky 180 gramů
- rozinky 170 gramů
- jedlá soda 3/4 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 3/4 lžičky
- skořice 2 lžičky (mletá)
- muškátový květ 1/2 lžičky (strouhaný)
- nové koření 1/2 lžičky (mleté)
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Ve větší míse dobře promíchejte olej, sirup, mléko, cukr a vanilku. Přisypte mouku, prášek do pečiva, sodu, koření, sůl a začněte zpracovávat těsto. Přimíchejte ovesné vločky, rozinky a zapracujte je do těsta.
2. Z těsta tvarujte namočenýma rukama kuličky o něco větší než vlašský ořech a skládejte je na plech asi 4 cm od sebe. 3. Každou kouli zploštěte dlaní asi na tloušťku 1 cm. Pečte 10–12 minut. Po vyjmutí z trouby nechte sušenky ještě 2 minuty dojít na plechu (těsně po upečení jsou křehké), nechte je vychladnout na mřížce a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Poznámka k receptu
Na 24 kusů
Načítám komentáře...