DOMÁCÍ VANILKOVÝ PUDINK S DOMÁCÍMI SUŠENKAMI
Seznam surovin
- mléko 1 litr
- moučka kukuřičná (škrob) 60 gramů
- cukr vanilkový 4 lžíce
- vejce 2 kusy
- vanilkový lusk 1 kus
- sirup (datlový na přelití)
Sušenky:
- máslo 125 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- cukr vanilkový 2 balíčky
- pudinkový prášek vanilkový 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 125 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve připravte sušenky: v mixéru utřete změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem do hladké pěny. V jiné míse smíchejte mouku s vanilkovým pudinkem.
2. Do másla přidejte sypkou směs a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte odpočinout na 30 minut do chladničky. Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta vytvarujte válec a z něj nakrájejte několik tenkých plátků, které postupně skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vidličkou pak jemně zatlačte do každého plátku, aby měly sušenky hezkou strukturu. Pečte asi 5–8 minut. Pár vychladlých sušenek dejte do připravených pohárů, můžete je trochu rozlámat.
3. Pak nachystejte pudink: do hrnce dejte vařit 800 ml mléka, vanilkový lusk podélně rozřízněte, lžičkou vyškrábněte zrníčka, přidejte je do mléka a promíchejte. V misce metličkou vymíchejte zbylé mléko, kukuřičný škrob, žloutky a cukr. Za stálého míchání směs pomalu přilévejte do hrnce těsně před tím, než se začne mléko s vanilkou vařit. Míchejte ještě další 3 minuty, během této doby pudink pěkně zhoustne.
4. Hotový pudink nalijte do připravených pohárů s rozlámanými sušenkami. Ozdobte ještě jednou sušenkou a přelijte datlovým sirupem.
Poznámka k receptu
Barvou se kupovanému nevyrovná, zato je nesrovnatelně chutnější a skutečně vanilkový. Navíc je hotový raz dva.
CHLAZENÍ 30 MINUT
Načítám komentáře...