Pavlova s Amaretto krémem
Seznam surovin
Korpus:
- bílek 4 kusy
- cukr moučkový 220 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
- ocet vinný 2 lžíce
Krém:
- žloutek 4 kusy
- cukr krystal 6 lžic
- moučka kukuřičná (škrob) 4 lžíce
- mléko 200 mililitrů
- smetana 200 mililitrů
- amaretto 4 lžíce
- smetana na šlehání 200 mililitrů
Postup přípravy
1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, poté do něj za stálého šlehání postupně přidáme cukr. Nakonec do hmoty zašleháme škrob a vinný ocet.
2. Papír na pečení přilepíme na plech pomocí malého množství sněhové hmoty, na papír obkreslíme podle menšího talíře kruh. Do něj navršíme ušlehanou hmotu, „sněhová hora“ by měla být asi 4 – 6 centimetrů vysoká, nemusí být dokonale uhlazená, určitá nepravidelnost je naopak vítaná.
3. Troubu jsme si předehřáli na 150 °C, jakmile do ní vložíme Pavlovu, stáhneme teplotu na 120°C a pečeme 80 minut. Během pečení troubu neotvíráme, dezert by splaskl.
4. Hotovou Pavlovu necháme postupně chladnout v otevřené troubě. Když tahle velká pusinka zcela vychladne, sundáme ji i s papírem z plechu, papír kolem dokola uvolníme, chytneme za jeden roh, Pavlovu usadíme na podnos a papír opatrným, ale rychlým pohybem stáhneme. Dezert může už během pečení, nebo při následné manipulaci, popraskat, patří to k věci a na výslednou chuť to nemá žádný vliv.
5. Na Pavlovou navršíme krém a ozdobíme ji ovocem. Správná Pavlova je na povrchu křehká a křupavá a uvnitř skrývá vláčnou, sladkou pěnu.
Amaretto krém:
1. Žloutky, cukr, mléko, smetanu, škrob a amaretto dáme do kastrolu, důkladně promícháme a vaříme do zhoustnutí. Ve chvíli, kdy vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundáme kastrol z plotny a na celý povrch krému přitiskneme potravinářskou fólii, díky tomu nevznikne škraloup.
2. Krém necháme chladit. Do studeného krému postupně vmícháme ušlehanou šlehačku tak, aby vznikla nadýchaná hmota.
3. Pavlovu potřeme připraveným krémem a ozdobíme ovocem.
Poznámka k receptu
Dezert Pavlova vznikl koncem 20. let minulého století na počest primabaleríny Anny Pavlovové. Dodnes se přou Australané s Novozélanďany o jeho autorství. Jisté je jen to, že dezert Pavlova vznikl v tamních končinách, připomíná baletní sukni a je tak lehký, že si ho může dovolit sníst i baletka. Původní verze se podávala se šlehačkou a byla ozdobená jahodami a kiwi. Použít můžete jakékoli nakyslé ovoce, výborné je také třeba mango v kombinaci s barevně kontrastními ostružinami nebo borůvkami. Amaretto krém je chuťově bohatší než šlehačka a dodá dezertu další rozměr.
Načítám komentáře...