ANANASOVÝ DORT V REBARBOŘE
Seznam surovin
- sušenky Bebe 200 gramů (rozdrcené)
- máslo 4 lžíce
- cukr krupice 1/2 lžíce
Pěna:
- želatina 4 lžíce (prášková)
- džus ananasový 50 mililitrů (s dužinou)
- cukr krupice 1/2 hrnku
- pyré 500 mililitrů (ananasové)
- cukr krupice 1/2 hrnku
- smetana na šlehání 1,25 hrnku
Pásky:
- rebarbora (dlouhé stonky 6-7 ks)
- cukr krupice 1/2 hrnku
- voda 1 hrnek
- potravinářské barvivo (potravinářské)
Postup přípravy
1. V míse smíchejte rozdrcené sušenky, máslo, cukr a sůl. Formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a rovnoměrně do ní vmačkejte připravené těsto.
2. Do mísy nalijte ananasový džus,posypte ho želatinou a nechte stát, dokud želatina neabsorbuje tekutinu. Kdyby se nechtěla rozpustit, chvilku směs povařte.
3. Pomalu smíchejte ovocné pyré a cukr. Potom přilijte tekutou želatinovou směs a nechte vše promíchané stát při pokojové teplotě, dokud směs nezačne houstnout. Trvá to asi 20 minut. Smetanu vyšlehejte, až se vytvoří tuhé vrcholky, a opatrně ji přimíchávejte do pyré. Hotovou směs nalijte do formy, kde už máte připravený korpus, a dejte alespoň na 2 hodiny do mrazáku.
4. V malém rendlíku dejte vařit vodu s cukrem a kápněte červené barvivo. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Stáhněte plamen a na pracovní plochu rozložte kuchyňské utěrky, nejlépe přeložené nadvakrát. Škrabkou vytvořte z rebarbory pásky, dejte 2–3 kusy do vroucí vody a nechte je povařit asi 20–30 vteřin. Hotové položte na papírové utěrky, aby oschly. Postup se zbývajícími proužky opakujte.
5. Vyndejte koláč z formy a na jeho vrchol položte proužky připravené rebarbory, až povrch zcela zakryjete. Kousky přesahující přes okraj zarovnejte nůžkami. Hotový koláč dejte ještě na 2 hodiny do lednice.
Poznámka k receptu
Postup na tenhle koláč může působit možná trochu složitě, ale nedejte hned na první dojem. Zdobení rebarborou je jednoduché, a navíc velmi pěkně vypadá. Vyzkoušejte!
CHLAZENÍ 4 HODINY
Načítám komentáře...