Andělský dort
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- sůl 1/4 lžičky
- bílek 12 kusů
- ztužovač šlehačky 1 lžička
- cukr krupice 1,25 hrnku
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- smetana na šlehání (na ozdobu)
Krém:
- mléko 1,5 hrnku
- žloutek 3 kusy
- cukr krupice 1/4 hrnku
- mouka pšeničná hladká 0,12 hrnku
- moučka škrobová 2 lžíce (Maizena)
- moučka škrobová 2 lžičky (Maizena)
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
1. Mouku se solí prosejte do mísy. Bílky vyšlehejte do pěny, přidejte ztužovač nebo vinný kámen a šlehejte do polotuha. Postupně přisypávejte cukr a vyšlehejte na pevný sníh. Nakonec přidejte vanilku. Sníh přesuňte do velké mísy a znovu k němu prosejte mouku se solí. Opatrně a zlehka ji zatírejte do sněhu.
2. Těsto přesuňte do nevymazané otevírací dortové formy. Lehce ho promíchejte, abyste z něj vypudili vzduch, a pak povrch uhlaďte. Troubu předehřejte na 170°C, vložte formu a korpus pečte 35 až 40 minut, až bude zlatavý a na dotyk pružný.
3. Korpus nechte ve formě chladnout asi 1 hodinu, pak ho objeďte nožem a vyklopte. Podélně ho prořízněte, naplňte krémem a ozdobte šlehačkou.
4. Na krém v kastrůlku zahřívejte mléko těsně pod bod varu (až z něj začne vystupovat pára). Žloutky prošlehejte s cukrem, moukou a maizenou dohladka. Za stálého míchání k nim vlijte polovinu horkého mléka a tuto směs pak nalijte ke zbylému mléku. Šlehejte a zahřívejte 1 až 2 minuty, až směs zhoustne. Odstavte z ohně, vmíchejte vanilku a před použitím nechte vychladnout.
Načítám komentáře...