Anaglický dort
Seznam surovin
- švestky 350 gramů (předem namočené, nakrájené)
- rozinky 250 gramů (světlé)
- rozinky 125 gramů (tmavé)
- máslo 175 gramů (změklého + na vymazání formy)
- cukr krupice 175 gramů
- med 175 mililitrů
- likér kávový 125 mililitrů
- pomeranče 2 (pouze šťáva a kůra)
- vejce 3 kusy (velká, prošlehaná)
- mouka 150 gramů (hladká)
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- kakao 2 lžíce (holandské)
- koření perníkové 1 lžička
- mandle 75 gramů (namleté)
- fondant (na potažení)
- ztužovač šlehačky (šlehačka a různé dekorace)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 150 °C. Dno a stěny otevírací dortové formy o průměru 20 cm lehce potřete tukem a pak vyložte pečicím papírem (u stěn nechte papír přečnívat).
2. Švestky, rozinky, máslo, cukr, med, likér, pomerančovou šťávu a kůru v kastrolu pozvolna uveďte do mírného varu. Promíchávejte, až se máslo rozpustí, a směs pak nechte na mírném plameni přibližně
10 minut zlehka probublávat. Sejměte z ohně a nechte 30 minut stát.
3. Do mírně vychladlé směsi přidejte vejce, mouku s práškem do pečiva a se sodou, koření, kakao a namleté mandle. Vše dobře promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy a pečte hodinu a 45 minut až téměř 2 hodiny, až bude povrch koláče pevný, lesklý a trochu lepkavý. Při testování špejlí by měl být ve středu ještě trochu vlhký. I s formou ho postavte na mřížku k vychladnutí, pak vyjměte z formy,
potáhněte fondánem a slavnostně ozdobte.
Poznámka k receptu
- Jemný krém s chutí kokosu a skořice je o Vánocích populární v celém Karibiku.
- Nazdobit ho můžete Santou, kostkovanou stuhou či jako my růžemi. Podstata zůstává stejná - šťavnatý ovocný chlebíček.
Načítám komentáře...