Anglický vánoční dort
Seznam surovin
- ovoce sušené 500 gramů (mix: meruňky, hrušky, jablka, švestky)
- rozinky 100 gramů
- brusinky 200 gramů
- třešně 100 gramů (sušené)
- brandy 400 mililitrů (nebo chery)
- máslo 300 gramů (změklé)
- cukr hnědý 150 gramů
- šťáva pomerančová (z jednoho pomeranče)
- vejce 4 kusy
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- med 2 lžíce
- zázvor 1/2 lžičky (mletý)
- skořice 1 lžička (mletá)
- hřebíček 1/2 lžičky (mletý)
- mandle 150 gramů
- ořechy vlašské 150 gramů
- máslo (na vymazání formy)
- marcipán (mandlový na ozdobení)
Postup přípravy
1. Den předem namočte sušené ovoce do 400 ml alkoholu.
2. Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, po jednom přidejte vejce. Do vyšlehané směsi opatrně zapracujte namočené ovoce (třetinu ovoce můžete rozmixovat, aby byl dort vláčnější), přidejte pomerančovou šťávu a prosátou mouku s kořením. Opatrně, ale důkladně promíchejte. Nakonec přidejte mandle a ořechy. Předehřejte troubu na 150 °C.
3. Formu na pečení vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, těsto přendejte do formy, přikryjte opět pečicím papírem (použijte špejle, zapíchněte je do těsta a navlečte na ně stříšku z pečicího papíru). Pečte 2–2,5 hodiny. Po dvou hodinách udělejte test špejlí. Pokud se těsto ještě lepí, nechte dalších 20 minut péct.
4. Dejte vychladit, uzavřete do vzduchotěsné nádoby a 1x týdně dortu dopřejte injekci brandy. Vydrží i do Velikonoc.
5. Na ozdobu si připravte marcipán, vyválejte ho na ploše lehce posypané kukuřičným škrobem, vykrojte hvězdu či libovolný ornament, lehce zespod navlhčete brandy a přeneste na dort.
Načítám komentáře...