BANÁNOVÉ CUPCAKES
Seznam surovin
- máslo 75 gramů
- cukr třtinový 150 gramů
- vejce 2 kusy (menší)
- banány 2 kusy (zralé)
- mouka pšeničná hladká 185 gramů
- mléko 60 mililitrů
- jedlá soda 1 lžička
Krém:
- sýr 125 gramů (Philadelphia)
- sýr Mascarpone 250 gramů
- cukr moučkový 2 lžíce
- Kornout na zmrzlinu 3 kusy (středně velké)
- maliny 100 gramů
- čokoláda hořká 100 gramů
- potravinářské barvivo (zelené)
- cukrářské zdobení 10 gramů
- pistácie 20 gramů (nadrcené)
- sušenky 20 gramů (nadrcené)
- cukrářské trubičky 3 kusy
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo nechte povolit, nakrájejte na kostky a vyšlehejte na vysoké otáčky do pěny. Přidejte cukr a dál šlehejte ještě další 3 minuty. Směs občas setřete stěrkou z okrajů, abyste všechno dokonale promíchali.
2. Při šlehání vyklepněte do směsi nejdříve jedno vejce, po chvilce druhé. Pak přidejte rozmačkané banány. Je lepší, když jsou hodně zralé, klidně i s hnědou slupkou.
3. Mouku smíchejte s jedlou sodou a do těsta za nízkých otáček postupně přidejte polovinu mouky, pak mléko a zase polovinu mouky. Šlehejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
4. Nachystejte formu na muffi ny nebo cupcakes, vyskládejte do nich papírové košíčky a rovnoměrně do nich rozdělte těsto. Košíčky plňte do tří čtvrtin obsahu.
5. Dejte je do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Jakmile uvidíte, že se těsto dostatečně zvedlo a na povrchu vypadá pevně, zapíchněte do něj špejli. Pokud zůstane suchá, je hotovo. Cupcakes nechte vychladnout.
6. Připravte krém: Mascarpone vyšlehejte s philadelphií do hladkého krému. Podle chuti přidejte prosátý cukr. Zašlehejte jen jemně, aby krém moc nezřídl.
7. Rozdělte ho do čtyř hlubokých talířů a připravte ingredience na jejich obarvení. První talíř nechte bílý. Do druhého přidejte rozmačkané maliny – pár kousků schovejte na ozdobu. Do třetího přidejte zelené barvivo – ale jen trochu, aby byla barva pistáciová. Do poslední přimíchejte ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu – část jí nastrouhejte na jemném struhadle na ozdobu.
8. Krémy dejte do cukrářských sáčků se zdobicí jednoduchou užší špičkou a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
9. Na plochu, na které budete cupcakes servírovat, si připravte zmrzlinové kornouty. Položte je vedle sebe ve vzdálenosti alespoň 5 centimetrů. Kornouty z části olámejte, aby na ploše dobře držely a nekutálely se.
10.Ke kornoutům naskládejte cupcakes tak, jak dlouhé řady chcete mít. Záleží na vaší fantazii. My zvolili sloupek 3 kusy, 5 kusů a 4 kusy. První cupcakes zasuňte z poloviny do kornoutu, aby se vše spojilo.
11. Vyndejte zdobicí sáčky s barevnými krémy a začněte zdobit. Tady se také fantazii meze nekladou. Pokuste se každý kopeček udělat jinak barevným krémem.
12. Nakonec kopečky posypte zdobením – vybírat můžete z rozdrcených pistácií, sušenek, nastrouhané čokolády nebo cukrářského zdobení. Nakonec přidejte malinu a cukrářskou trubičku.
Poznámka k receptu
CHLAZENÍ 30 MINUT
Načítám komentáře...