Banánový dort s čokoládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 70 gramů
- Hera 170 gramů
- vejce 2 kusy
- žloutek 1 kus
- cukr moučkový 60 gramů
- banány 5 kusů
- džem meruňkový
- čokoládová poleva tmavá
Postup přípravy
Na vál prosejte hladkou mouku, přidejte 120 g nakrájené hery a dobře promněte. Přidejte žloutek a lžíci studené vody a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do chladu.
Připravte druhé těsto. Utřete 50 g hery s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte žloutky. Nakrájejte na kostičky 2 banány, mouku prosejte a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Banány a mouku přimíchejte do pěny a nakonec lehce vmíchejte sníh.
Odpočaté první těsto rozválejte na kolo o trochu větším průměru, než má koláčová nebo dortová forma. Těsto dobře přitiskněte ke dnu a stěnám formy, potřete ho džemem a rozložte na něj 2 na kolečka nakrájené banány.
Pokryjte vše druhým těstem a uhlaďte. Formu vložte do trouby vyhřáté na 200°C, asi po 10 minutách teplotu snižte na 180°C a koláč dopečte.
Hotový moučník potřete čokoládovou polevou a těsně před podáváním, když je koláč chladný a poleva ztuhlá, ho ozdobte ozdobně nakrájeným posledním banánem.
Poznámka k receptu
Dezert můžete přizdobit šlehačkou.
Načítám komentáře...