Bezé dort
Seznam surovin
- bílek 7 kusů
- cukr krupice 350 gramů
- šťáva citronová (z jednoho citronu)
- citronová kůra (z jednoho citronu)
- ořechy vlašské 350 gramů
- ořechy vlašské (na posypání)
- smetana na šlehání 600 mililitrů
- ztužovač šlehačky (trochu pokud je třeba)
Postup přípravy
1. Nad vroucí vodní lázní šlehejte bílky do pevného sněhu. V průběhu šlehání do něj postupně zapracujte cukr, citronovou šťávu a nakonec najemno namleté ořechy.
2. Ze vzniklé hmoty rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem 4 až 5 placek (jednu ještě posypte nahrubo nasekanými ořechy) a pečte je (spíš sušte) celkem 2 až 3 hodiny v troubě předehřáté na 100 °C, až zpevní.
3. Nechte je vystydnout (čerstvě usušené jsou hodně křehké, osvědčilo se nám proto upéct je den předem) a těsně před podáváním je spojujte dotuha ušlehanou šlehačkou, do které můžete přidat ztužovač.
Poznámka k receptu
Naprosto hvězdná přeměna bílků zbylých při přípravě vánočního cukroví.
Načítám komentáře...