Bezé dort s vanilkovým krémem
Seznam surovin
- ořechy lískové 70 gramů
- bílek 4 kusy
- sůl 1 špetka
- cukr 220 gramů
- maliny 220 gramů
Na krém:
- mléko 320 mililitrů
- cukr vanilkový 1 balení
- cukr 25 gramů
- mouka pšeničná hladká 15 gramů
- žloutek 3 kusy
- moučka škrobová 15 gramů
Postup přípravy
Lískové oříšky opražte nasucho na pánvi, přesypte je na talíř a nechte vychladnout. Mnutím v rukou zbavte oříšky slupek. Nasekejte nahrubo 1 lžíci oříšků a zbytek umelte nebo rozmixujte.
Na pečicím papíře vyznačte 2 kruhy o průměru 20 cm. Z bílků a soli ušlehejte sníh a postupně přisypávejte cukr. Když je sníh pevný a lesklý, opatrně do něj vmíchejte umleté oříšky.
Sněhovou hmotu přeneste na papír do vyznačených kruhů, vložte plech do předehřáté trouby a při 140°C pečte 90 minut. Po upečení nechte placky vychladnout, nejlépe na drátěné mřížce. Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny. Prosejte do ní mouku a škrobovou moučku a dobře promíchejte. Vroucí mléko postupně zamíchávejte do směsi a povařte 1 minutu. Krém nechte vychladnout, ale občas ho promíchejte, aby se netvořil škraloup.
Krátce před podáváním namažte krémem jednu bezé placku a posypte ji malinami (trochu si jich nechte na ozdobu). Přiklopte druhou plackou a povrch ozdobte malinami a nasekanými oříšky. Můžete posypat moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...