BEZLEPKOVÝ MRKVOVÝ DORT
Seznam surovin
Korpus:
- mouka 450 gramů (mandlová)
- mrkev 400 gramů
- cukr třtinový 250 gramů (tmavý)
- olej slunečnicový 125 mililitrů
- vejce 5 kusů
- quinoa 80 gramů (uvařená)
- ořechy pekanové 60 gramů
- brusinky 60 gramů (sušené)
- zázvor 1 lžička (mletý)
- hřebíček 1/2 lžičky (mletý)
- skořice 1 lžička
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- máslo (na vymazání formy)
Krém:
- sýr 500 gramů (Philadelphia)
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- smetana na šlehání 125 mililitrů
- cukr moučkový (podle chuti)
Postup přípravy
1. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. Quinou uvařte podle návodu na obalu, slijte, propláchněte v cedníku studenou vodou a nechte okapat. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, pekany nasekejte.
2. Troubu předehřejte na 175 °C, dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do velké mísy dejte nastrouhanou mrkev, přidejte mandlovou mouku, olej, koření, prášek do pečiva, quinou, pekany a brusinky. Vařečkou směs dobře promíchejte, přilijte našlehaná vejce s cukrem a opatrně vmíchejte. Snažte se nevyhnat z vajec vzduch, který se do nich dostal během šlehání.
3. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 70 minut, pak můžete do těsta na zkoušku zapíchnout špejli – pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo. Korpus nechte chvíli zchladnout ve formě, pak formu otevřete a korpus nechte zcela vychladnout na mřížce.
4. Připravte krém. Do mísy vyklopte philadelphii, podle chuti oslaďte, přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Vyšlehejte smetanu dotuha a opatrně ji zapracujte ke krémovému sýru. Dort podélně rozřízněte, potřete polovinou krému, přiklopte vrchním korpusem a zbytkem krému potřete vršek dortu.
Poznámka k receptu
Mrkvový dort přímo volá po obměnách. Podle své chuti i zasob ve spíži vyměňte brusinky za rozinky, pekanové ořechy za jemné mandle nebo výraznější vlašáky a experimentujte s kořením.
20 cm
Načítám komentáře...