Bílý sacher
Seznam surovin
- čokoláda bílá 200 gramů
- máslo 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- vejce 8 kusů
- cukr moučkový 140 gramů
- cukr krystal 140 gramů
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání formy)
Na náplň a ozdobení:
- zavařenina meruňková 150 gramů
- čokoládová poleva bílá 150 gramů
- pálenka 1 lžíce (meruňková)
- čokoláda bílá (trochu rozehřáté a lístečky)
Postup přípravy
Změklé máslo vyšleháme v míse s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přišleháme žloutky a přimícháme rozpuštěnou bílou čokoládu. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme krystalový cukr a vyšleháme dotuha. Sníh spolu s moukou opatrně po částech vmícháme do vaječné pěny s čokoládou.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme 50 – 60 minut při 160 °C (troubu nejméně 45 minut neotvíráme, aby těsto nekleslo).
Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho vyjmeme z formy a rozkrojíme na dva (nebo tři) pláty.
Pláty potřeme na řezu marmeládou rozmíchanou s pálenkou a opět je spojíme k sobě. Celý povrch potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády a necháme lehce zaschnout. 5. Dort potřeme po stranách i na vrchu rozehřátou bílou polevou a necháme ztuhnout v chladu. Na závěr dort ozdobíme linkami rozehřáté bílé čokolády a čokoládovými lístečky.
Poznámka k receptu
Dort chutná nejlépe, když ho necháte 2 – 3 dny rozležet v chladničce. Před podáváním nechte dort alespoň 15 minut stát v pokojové teplotě a krájejte ho nožem namáčeným v horké vodě.
Načítám komentáře...