Bílý vánoční dort
Seznam surovin
- vejce 6 kusů
- cukr 185 gramů
- ořechy vlašské 150 gramů (mleté)
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- máslo 150 gramů (rozpuštěné)
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- skořice 1 lžička (mletá)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- čokoláda bílá 180 gramů (na ozdobení)
Na náplň:
- jogurt 500 gramů (vanilkový)
- smetana na šlehání 200 gramů
- želatina 4 plátky
- perník 50 gramů (nastrouhaný)
- likér čokoládový 1/2 decilitru
- cukr hnědý 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
Na rampouchy:
- cukr moučkový 150 gramů
- bílek 3 kusy
Postup přípravy
V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli, mletými ořechy a skořicí, pak přišleháme máslo a vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané rozevírací dortové formy. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 35 - 40 minut.
Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme ji nabobtnat. Perník s hnědým cukrem opatrně orestujeme na másle, dokud se cukr nerozpustí, a směs necháme vychladnout. Želatinu vymačkáme, vložíme i s miskou do mikrovlnné trouby, zapneme ji na poloviční výkon a želatinu rozpustíme. Vmícháme do ní asi 3 lžíce jogurtu, pak přidáme i zbylý jogurt, orestovaný perník, čokoládový likér a mletou skořici a dobře rozmícháme. Když začne jogurt lehce tuhnout, opatrně vmícháme ušlehanou smetanu.
Upečený vychladlý korpus podélně rozkrojíme a spodní polovinu opět vložíme do formy. Zakryjeme ji vrstvou náplně a přiklopíme druhou polovinou korpusu. Lehce ho přimáčkneme a dort necháme 2 – 3 hodiny ztuhnout v chladničce.
Mezitím upečeme rampouchy. Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně do něj přisypáváme cukr a ušleháme do tuha. Sníh naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme různě dlouhé válečky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 140 °C a pečeme, dokud rampouchy nejdou sloupnout z papíru.
Dort vyjmeme z formy a horní stranu potáhneme rozehřátou bílou čokoládou. Když začne chladnout, opatrně do ní vmáčkneme šablonu s ornamenty (nejlépe kulatou) a když čokoláda zcela ztuhne, seškrábneme ostrým nožem čokoládu, která prostoupila průřezy na povrch šablony. Pak šablonu opatrně pomocí nože postupně vyloupneme a zbylé kousky čokolády na dortu lehce vymeteme jemným štětečkem. Strany dortu lehce potřeme zbylou bílou čokoládou, kterou jsme znovu rozehřáli v misce ponořené do horké vodní lázně nebo v mikrovlnné troubě a dort kolem dokola oblepíme upečenými rampouchy.
Načítám komentáře...