Bílý vánoční dort

Seznam surovin

Na náplň:

Na rampouchy:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli, mletými ořechy a skořicí, pak přišleháme máslo a vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané rozevírací dortové formy. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 35 - 40 minut.

Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme ji nabobtnat. Perník s hnědým cukrem opatrně orestujeme na másle, dokud se cukr nerozpustí, a směs necháme vychladnout. Želatinu vymačkáme, vložíme i s miskou do mikrovlnné trouby, zapneme ji na poloviční výkon a želatinu rozpustíme. Vmícháme do ní asi 3 lžíce jogurtu, pak přidáme i zbylý jogurt, orestovaný perník, čokoládový likér a mletou skořici a dobře rozmícháme. Když začne jogurt lehce tuhnout, opatrně vmícháme ušlehanou smetanu.

Upečený vychladlý korpus podélně rozkrojíme a spodní polovinu opět vložíme do formy. Zakryjeme ji vrstvou náplně a přiklopíme druhou polovinou korpusu. Lehce ho přimáčkneme a dort necháme 2 – 3 hodiny ztuhnout v chladničce.

Mezitím upečeme rampouchy. Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně do něj přisypáváme cukr a ušleháme do tuha. Sníh naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme různě dlouhé válečky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 140 °C a pečeme, dokud rampouchy nejdou sloupnout z papíru.

Dort vyjmeme z formy a horní stranu potáhneme rozehřátou bílou čokoládou. Když začne chladnout, opatrně do ní vmáčkneme šablonu s ornamenty (nejlépe kulatou) a když čokoláda zcela ztuhne, seškrábneme ostrým nožem čokoládu, která prostoupila průřezy na povrch šablony. Pak šablonu opatrně pomocí nože postupně vyloupneme a zbylé kousky čokolády na dortu lehce vymeteme jemným štětečkem. Strany dortu lehce potřeme zbylou bílou čokoládou, kterou jsme znovu rozehřáli v misce ponořené do horké vodní lázně nebo v mikrovlnné troubě a dort kolem dokola oblepíme upečenými rampouchy.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...